SANDAKAN, 13 Mei — Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng pada Ahad memberikan enam sebab DAP menang dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Sandakan.

Menurutnya, DAP terkejut dengan kemenangan besar calonnya Vivian Wong dengan majoriti undi sebanyak 11,521, meskipun terdapat pengurangan yang ketara dalam peratusan keluar mengundi sebanyak 18 peratus daripada 72 peratus pada Pilihan Raya Umum Ke-14.

“Pertama, keyakinan dan sokongan penuh daripada pengundi Sandakan untuk Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, yang telah bersama-sama turun berkempen dari rumah ke rumah selama berhari-hari dan berucap di dalam banyak ceramah DAP, termasuk 45 minit di ceramah kemuncak (grand finale) di dalam hujan lebat tanpa berpayung.

“Ramai pengundi Sandakan, termasuk pengundi Melayu dan Muslim, tersentuh dengan semangat beliau untuk berkhidmat, membangunkan dan membawa perubahan untuk menjadikan Sabah lebih baik, lebih makmur dan bersih untuk semua tanpa mengira bangsa atau agama,” katanya dalam kenyataan di sini.

Sebab kedua yang diberikan oleh Lim, yang juga Menteri Kewangan, ialah keyakinan dan sokongan penuh terhadap kepimpinan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan Mohd Shafie sebagai pemimpin satu-satunya gabungan yang berkebolehan dan layak untuk menyatukan, mentadbir dan mewakili semua rakyat Malaysia secara geografi dan demografi.

“Seperti dibuktikan keputusan PRK Sandakan, pembangkang tidak mampu menandingi kombinasi Warisan, DAP dan Pakatan Harapan dalam mengutamakan kesederhanaan dan menyatukan rakyat Malaysia dengan mewakili semua kaum, agama, dan kawasan.

“Penolakan politik perkauman yang memecah-belah dan merosakkan, ekstremisme agama, dan korupsi pembangkang ini adalah hadiah terbaik sempena ulang tahun pertama Warisan dan PH memenangi kuasa di peringkat negeri dan kerajaan Persekutuan,” katanya.

Sebab ketiga ialah sokongan untuk pembangunan berpaksikan rakyat berbanding kapitalisme kroni untuk menjadikan ekonomi Sandakan dinamik semula, manakala sebab keempat ialah penolakan korupsi dan kerajaan kleptokrasi untuk diganti dengan pentadbiran secara baik dan bersih, kata Lim.

Beliau berkata rakyat sudah letih dan bosan dengan rasuah dan ini merupakan penolakan secara sepenuhnya anggota politik korup yang berkempen di Sandakan, seperti anggota Parlimen Kinabatangan dan mantan perdana menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Lim berkata sebab kelima kemenangan DAP itu ialah sokongan terhadap kerja baik yang dilakukan oleh mantan anggota Parlimen Sandakan Datuk Stephen Wong iaitu bapa Vivian; idealisme dan keutuhan prinsip DAP; dan Vivian sebagai calon yang baik dan melambangkan masa depan dan pemerkasaan wanita dan golongan muda.

Sebab keenam yang diberikannya ialah jentera pilihan raya DAP dan mobilisasi pemimpin dan anggota, yang mendapat sokongan kuat daripada Warisan dan PH, membenarkan kempen yang menyeluruh diisi dengan tenaga, kepantasan, dan capaian pengundi yang meliputi keseluruhan kawasan parlimen.

“DAP ingin mengucapkan terima kasih kepada semua pemimpin dan anggota Warisan, PH, dan DAP yang telah meluangkan masa untuk memberi sokongan dan memungkinkan kemenangan besar yang bersejarah ini berlaku,” katanya.

Sementara itu di KOTA KINABALU, Ketua Penyelaras Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Sabah Datuk Hajiji Noor berkata kemenangan calon DAP itu membuktikan rakyat menyokong Parti Warisan Sabah, dan kerajaan PH secara umumnya.

Beliau berkata kemenangan itu juga jelas menunjukkan pengundi di Parlimen Sandakan mahu Vivian Wong meneruskan agenda perjuangan mendiang bapanya Datuk Stephen Wong Tien Fatt yang menyandang kerusi berkenaan sebelum ini.

“Bersatu Sabah mengucapkan tahniah kepada DAP khususnya Vivian Wong atas kemenangan bermakna ini. Keputusan telah dibuat oleh para pengundi Parlimen Sandakan, maka ia harus dihormati oleh semua pihak,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

“Kita juga berbangga kerana kawasan PDM yang majoriti pengundinya Bumiputera Islam, yang dahulunya calon PH tewas, tetapi kali ini dimenangi oleh PH, seperti di Sim-Sim serta Pulau Berhala, dan ini sekali gus membuktikan pengaruh UMNO merosot, sejak kemasukan Bersatu ke Sabah termasuk di Sandakan,” katanya.

Di KUCHING, Pengerusi PH Sarawak Chong Chieng Jen pula berkata keputusan PRK itu merupakan satu pengiktirafan oleh penduduk Sandakan terhadap prestasi PH dan kerajaan Warisan sejak kira-kira setahun lepas.

Beliau berkata walaupun jumlah peratus yang keluar mengundi hanya 54 peratus berbanding 73 peratus pilihan raya umum 2018 lepas, calon DAP menang dengan majoriti lebih besar 11,531 berbanding 10,098 pada pilihan raya lepas.

“Secara ringkasnya penduduk Sandakan khususnya, penduduk Sabah secara umumnya berpuas hati dengan kerjasama baik antara kerajaan negeri PH/Warisan dengan kerajaan Persekutuan,” katanya dalam satu kenyataan.

Malah menurut Timbalan Menteri Perdagangan Dalam negeri dan Hal Ehwal Pengguna itu, sejak setahun lepas kerjasama baik antara kerajaan Persekutuan dan Negeri di Sabah, memberikan banyak manfaat kepada penduduk Sabah.

“Berbeza dengan Sarawak, di mana Gabungan Parti Sarawak (GPS) terus bermain dengan politik dalam semua perkara berkaitan dengan Negeri-Persekutuan, menjadikan banyak inisiatif baik oleh kerajaan Persekutuan terjejas, atau malah disabotaj. Natijahnya rakyat Sarawak dinafikan banyak manfaat daripada inisiatif kerajaan Persekutuan,” kata beliau yang juga Pengerusi DAP Sarawak.

Di KUANTAN, Ketua Sekretariat PH Datuk Saifuddin Abdullah pula menyifatkan kejayaan di Sandakan sebagai suntikan semangat parti selepas tewas dalam tiga PRK berturut-turut.

Dalam mengucapkan terima kasih kepada semua pengundi Sandakan, beliau bagaimanapun berkata kejayaan itu tidak boleh dianggap sebagai bukti mutlak kekuatan PH, menjadikan mereka perlu terus bekerja keras. 

“Kita bersyukur dengan kemenangan ini kerana ia memberi suntikan semangat kepada komponen dalam PH. Ia penting tetapi kita kena bekerja lebih kuat dan jangan anggap semuanya OK,” kata beliau yang juga Menteri Luar kepada pemberita selepas menyampaikan Sumbangan Bantuan Parlimen Indera Mahkota di Kuantan, Pahang, hari ini. 

Pada majlis itu, Saifuddin menyampaikan bantuan berjumlah RM50,000 kepada 14 penerima antaranya kepada Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) sekolah, sekolah Orang Kelainan Upaya (OKU) dan badan bukan kerajaan (NGO) dari sekitar Parlimen Indera Mahkota. 

Di BUTTERWORTH, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng berkata kemenangan itu memberikan satu isyarat bahawa rakyat Sabah mahukan hak-hak mereka dikembalikan seperti asal, dengan kedudukan Sabah dan Sarawak pulih seperti mana dalam Perlembagaan Persekutuan berhubung Perjanjian Malaysia 1963 (MA 63).

“Kerajaan dibawah pimpinan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad telah cuba membuat pindaan perlembagaan namun digagalkan oleh pihak pembangkang dalam parlimen,” katanya selepas menghadir Majlis Berbuka Puasa dan penyampaian sumbangan kepada masjid dan surau di Masjid Jamek Kubang Buaya, hari ini.

“PRK satu kemenangan yang mengejutkan kerana kami tidak sangka boleh menang begitu besar sungguh pun peratusan keluar undi turun 18 peratus tetapi majoriti kemenangan masih boleh naik hampir lapan peratus,” kata Menteri Kewangan itu.

— BERNAMA

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.